De Wilgen

Recycle-educatieprogramma

Het recycle-educatieprogramma is speciaal voor basisscholen ontwikkeld door Meerlanden in samenwerking met gemeenten en NMCx, Centrum voor duurzaamheid.

Recycle-educatieprogramma

Het recycle-educatieprogramma maakt mogelijk dat leerlingen van deelnemende basisscholen hun afval scheiden in gekleurde afvalbakken: GFT en etensresten (groen), Papier (blauw), Plasticverpakkingen, Blik en Drankkartons (oranje) en Restafval (grijs). Wij halen het gescheiden afval bij de school op zodat het grondstof wordt voor nieuwe producten. Het recycle-educatieprogramma is geen commerciële activiteit, maar een samenwerking tussen gemeenten, scholen en Meerlanden.

De gedachte achter het programma is dat kinderen afval gaan zien als grondstof en dat ze het normaal gaan vinden afval te scheiden. Zij voeden op hun beurt hun directe omgeving weer op. Binnen het project krijgen alle klassen daarnaast onderwijs over afval, grondstoffen en milieu. Dit onderdeel wordt verzorgd door het NMCx.

Afvalquiz

GFT-kaartspel

Het GFT-kaartspel “Wij rijden op jouw bananenschillen!” is bedoeld om leerlingen van het basisonderwijs spelenderwijs vertrouwd te maken met het scheiden van GFT en etensresten.

GFT-kaartspel "Wij rijden op jouw bananenschillen!

Met het kaartspel “Wij rijden op jouw bananenschillen!” leren leerlingen welke afvalresten wél en welke niet bij het GFT en etensresten mogen (cognitieve leerdoelstelling). En leerlingen krijgen inzicht in de waarde van GFT en etensresten – van deze stroom worden nieuwe grondstoffen gemaakt (bewustwordingsdoelstelling).

Als we denken aan afval, denken we aan alles wat we weggooien en niet meer nodig hebben. Het is afgedankt. Gebruikt. Weggegooid. Zo ging het vroeger. Maar zo simpel is het al lang niet meer. Het meeste afval heeft namelijk waarde. Het bevat grondstoffen voor nieuwe producten. Uit GFT en etensresten halen wij onder andere compost en groengas.

dode-hoek

Dode-hoekles

Meerlanden verzorgt dode-hoeklessen op basisscholen om hiermee het bewustzijn onder kinderen van het gevaar van vrachtwagens en inzamelwagens in het verkeer te vergroten.

Dode-hoekles

Wat is de dode hoek? Wat kan een chauffeur zien? En wat kun je het beste doen als je op straat een vrachtauto, tractor of bus tegenkomt?

Zit je in groep 7 en 8 van een basisschool in een gemeente waar Meerlanden actief is? Dan kun je een dode-hoekles aanvragen.

spreekbeurt afval

Spreekbeurt

Je meeste klasgenoten hebben waarschijnlijk niet vaak nagedacht over afval en wat er met afval gebeurt nadat de vuilnisman het opgehaald heeft. En jij misschien ook niet. Over afval valt een hoop te leren!

Spreekbeurt

We krijgen veel vragen van leerlingen of we informatie hebben voor een spreekbeurt of werkstuk over Meerlanden, afval of recycling. Je kunt alle informatie over Meerlanden, afval en wat er uiteindelijk met het afval gebeurt hier en op andere pagina’s van deze website vinden.

Wist je bijvoorbeeld dat de gemiddelde Nederlander per jaar ongeveer 500 kilo afval weggooit? Dat is bijna 1,5 kilo per dag! En wist je dat Meerlanden dat afval zoveel mogelijk recyclet tot nieuwe producten? We maken bijvoorbeeld gas van GFT (groente, fruit en tuinafval), waar onze eigen wagens op rijden.

Van afval kunnen we dus ook nog eens een hele hoop andere dingen maken!

Afval en recycling

Jaarlijks gooien Nederlanders ongeveer 500 kilo aan afval weg. Dit is bijna 1,5 kilo per dag. Gelukkig wordt dit afval zoveel mogelijk opnieuw gebruikt. Dat scheelt vervuiling, grondstoffen en energie. Er zijn verschillende soorten afval:

  • glas
  • papier
  • GFT (groente-, fruit- en tuinafval)
  • plastic, blik en drinkpakken
  • KCA (klein chemisch afval)
  • elektrische apparaten
  • textiel

Het meeste glas wordt omgesmolten tot nieuw glas. Maar statiegeldflessen zijn een nog betere manier van recyclen. Deze gebruikte flessen worden schoongemaakt en opnieuw gevuld.

Van oud papier, zoals oude kranten, maken we weer nieuw papier. Dit wordt gedaan door hele kleine stukjes van het papier te maken. Daarna wordt er water bijgedaan zodat het een soort pap wordt. Hiervan kan weer nieuw papier gemaakt worden, zoals toiletpapier.

Van GFT maken we compost. Al het GFT dat ingezameld wordt, wordt gezeefd en klein gemaakt. Afval wat er dan niet tussen hoort, halen we er daarmee uit. Daarna maken we er een grote hoop van; een compost hoop. Compost is gezond voor planten in de tuin. Van GFT maken wij ook groengas. Dit gas is nog schoner dan aardgas, en dus beter voor het milieu.

Zwerfafval

Zwerfafval is afval dat op straat is beland in plaats van de openbare prullenbak of de vuilnisbak thuis. Kauwgom, sigarettenpeuken, resten van vuurwerk en snoeppapiertjes op straat zijn voorbeelden van zwerfafval.

Zwerfafval is erg slecht voor het milieu. Het kan erg lang duren voordat afval vergaat. Een colablikje duurt bijvoorbeeld wel vijftig jaar voordat het vergaan is.
Hieronder zie je nog meer voorbeelden van hoelang het duurt voordat het afval vergaan is.

Krant 1 – 5 maanden
Kartonnen drinkbeker 6 maanden
Sigarettenpeuk 2 jaar
Bananenschil 1 – 3 jaar
Plastic frisdrankflesje 5 – 10 jaar
Plastic zak 10 – 20 jaar
Kauwgom 20 – 25 jaar
Glazen fles 1.000.000 jaar
Blikje 1,5 jaar – eeuwig
Patatbakje eeuwig

Duurzaamheid

Je hebt vast wel eens gehoord van klimaatverandering en opwarming van de aarde. Dit heeft ons de afgelopen jaren veel bezig gehouden. Ook Meerlanden. Doordat wij ons sterk maken voor nóg meer recycling, dragen wij bij aan het verminderen van de opwarming van de aarde.

Alle afval dat gescheiden wordt ingezameld, kan worden hergebruikt. In veel afval zitten stoffen waar we nieuwe producten van kunnen maken. Zo is afval geen afval meer, maar een grondstof voor nieuwe producten! Zo maken we van plastic bijvoorbeeld fleece-truien, van blik maken we nieuwe fietsen en van oud papier maken we weer nieuw papier. Zo blijft het “in de kringloop”.

Meerlanden vindt duurzaamheid erg belangrijk en werkt hard om zo duurzaam mogelijk te zijn. In 2009 won Meerlanden een grote duurzaamheidprijs. Hiermee is Meerlanden het duurzaamste afvalbedrijf van Nederland. Een groot deel van de inzamelwagens van Meerlanden rijdt op groengas, wat schoner is dan andere brandstoffen. Dit gas wordt gemaakt van GFT en is dus beter voor het milieu!

zwerfvuilactie

Zwerfafvalactie

Niet al het afval wordt netjes in de prullenbakken gegooid. Je hebt vast wel eens gezien dat afval gewoon op straat ligt, zoals kauwgom, sigarettenpeuken of patatbakjes. Dit noemen we zwerfafval.

Zwerfafvalactie

Voor aanvragen over zwerfafval kunt u contact opnemen met NMCX Centrum voor Duurzaamheid in Hoofddorp.

E-mail: info@nmcx.nl
Telefoon: 023 – 555 3437