Wethouder Nederstigt knikkert met kinderen van IKC Wereldwijs

kind laat knikkertegel zien die ze van wethouder Nederstigt heeft ontvangen

Wethouder Nederstigt knikkert met kinderen van IKC Wereldwijs

Donderdag 13 oktober is IKC Wereldwijs in Hoofddorp gestart met het recycle-educatieprogramma van de gemeente Haarlemmermeer en Meerlanden. De kinderen en teamleden van het Integraal Kind Centrum (IKC) kregen les over recycling van het NMCX en zijn daarna gestart met het scheiden van het afval in de klas, waardoor het weer grondstof wordt voor nieuwe producten. Zo wordt afval het begin van iets moois. Als bewijs hiervan ontvingen de kinderen uit handen van wethouder Onderwijs en Duurzame Economische Ontwikkeling John Nederstigt en Joost Boermans van Meerlanden bovendien een knikkertegel gemaakt van gerecycled plastic, voor op het schoolplein.

“Het is heel goed en heel belangrijk dat jullie hiermee aan de slag gaan, want van de grondstoffen die van jullie afval worden gemaakt, kunnen we bijvoorbeeld weer deze tegels maken, zodat je lekker buiten kunt knikkeren,” aldus de wethouder.

Verduurzaming IKC Wereldwijs
Manon Groenenberg, directeur IKC Wereldwijs, en Gerdien Boerhout, leerkracht én projectleider duurzaamheid op het IKC, namen het cadeau verheugd in ontvangst: “Onze visie is dat kinderen vanaf hun jongste jaren met respect omgaan met hun omgeving, de natuur en grondstoffen. Afval scheiden op school maakt hier natuurlijk onderdeel van uit. Stapje voor stapje maken we het IKC en het schoolplein een steeds prettiger plek voor de kinderen en hun docenten. De knikkertegel krijgt straks een mooie plek op ons nieuwe, groene schoolplein, ons Wereldplein.”

Recycle-educatieprogramma
Het recycle-educatieprogramma van Meerlanden maakt mogelijk dat leerlingen van deelnemende basisscholen hun afval scheiden in gekleurde afvalbakken: groenafval (groen), papier (blauw), plastic en drinkpakjes (oranje) en restafval (grijs). Meerlanden haalt het gescheiden afval bij de school op zodat het grondstof wordt voor nieuwe producten. Het recycle-educatieprogramma is geen commerciële activiteit, maar een samenwerking tussen gemeenten, scholen en Meerlanden.
De gedachte achter het programma is dat kinderen afval gaan zien als grondstof en dat ze het normaal gaan vinden afval te scheiden. Zij voeden op hun beurt hun directe omgeving weer op en zo is het effect vele malen groter. Binnen het project krijgen alle klassen daarnaast jaarlijks onderwijs over afval, grondstoffen en milieu. Dit wordt verzorgd door het NMCX.
Scholen kunnen zich aanmelden voor of zich vrijblijvend laten informeren over het recycle-educatieprogramma.

Joost Boermans legt uit hoe de knikkertegel is gemaakt van gerecycled plastic
kind laat knikkertegel zien die ze van wethouder Nederstigt heeft ontvangen
op de groepsfoto met de wethouder en de knikkertegel